Okategoriserad

Paretos lag – Vilka 20 % förklarar 80 % av mitt välmående?

En av mina HOBBIES är att fundera över vilka skruvar jag kan vrida på för att optimera olika delar av mitt liv. Hur bygger jag upp en garderob som gör det skitenkelt att klä på sig sådant jag trivs i inför de aktiviteter mitt liv består av, på ett sätt som både är tidsbesparande och ekonomiskt smart? Vad borde jag jobba med för att få utlopp för mina främsta styrkor och starkaste preferenser? Vilka människor borde jag omge mig med givet vad jag värdesätter och får energi av i relationer? Vilken frukost maximerar välmående, GOTT och energinivå samtidigt som den minimerar tillagningstid, diskmängd och kostnad?

Optimerings-intresset gör sig bra vid sidan om ekonomi-plugg eftersom det innebär att dagligen matas med teorier om hur begränsade resurser bör användas för att uppnå bästa resultat. Det är värdefull kunskap om man vill maximera vinsten i företag, välståndet i länder samt i alla andra situationer där ett mål ska uppnås med begränsade medel. Det vill säga hela tiden, överallt. Att använda sin tid, sin energi och sina pengar på ett sätt som går i linje med det man vill uppnå är en rimlig metod oavsett om slutmålet är vinstmaximering, att förbättra världen så mycket som möjligt eller att leva ett härligt liv. Jag har tidigare skrivit om alternativkostnad, ett av de favorit-ekonomibegrepp som ligger i verktygslådan jag bär med mig genom livet. Nu ska vi snacka Paretos lag. 80/20-regeln.


Pareto var en italiensk ekonom som upptäckte att 80 % av skörden från ärtorna i hans trädgård kom från 20 % av plantorna. Han observerade sedan ett liknande mönster i inkomstfördelningen i Italien: 80 % av tillgångarna fanns hos 20 % av befolkningen. Efter att Pareto riktat uppmärksamhet mot sambandet började man se det lite överallt. 80 % av företags försäljning kom från 20 % av kunderna. 80 % av problemen kom från 20 % av produkterna. 80 % av effekten kom från 20 % av orsakerna. The law of the vital few and the trivial many.

80/20-regeln utgör ett tacksamt verktyg när man vill genomföra förbättringar eftersom den hjälper en att hitta källorna till både stora problem och stor nytta, och därmed indikerar hur man bör prioritera för att få störst effekt. Jag applicerar 80/20-regeln på allt från klädköp till välmående och framtidsplaner: 


· Vilka 20 % av mina kläder använder jag 80 % av tiden?

· Vilka 20 % förklarar 80 % av mitt välmående?
· Vilka 20 % orsakar 80 % av den irritation jag upplever i vardagen?
· Vilka 20 % av personerna i mitt liv bidrar till 80 % av glädjen?
· Vilka 20 % av personerna i mitt liv bidrar till 80 % av problemen?
· Från vilka 20 % kommer 80 % av min psykiska ohälsa?
· Vilka 20 % av inslagen i mitt liv står för 80 % av meningsfullheten?

· Vilka 20 % av mina ansträngningar idag kommer att förklara 80 % av min framgång i framtiden?
· Vilka 20 % av dagen står för 80 % av min produktivitet?
· Vilka 20 % av mina plugg-ansträngningar kommer att förklara 80 % av mitt betyg?
· Vilka 20 % av mitt engagemang kommer att förklara 80 % av den positiva effekt jag bidar till i världen?

Eftersom jag har diverse Excel-dokument med optimerings-underlättande statistik kan jag tillhandahålla ett axplock exakta procentsatser: 44 % av gångerna jag använder byxor har jag på mig svarta jeans och 36 % av gångerna jag har på mig ytterplagg har jag på mig min skinnjacka.


Om jag vill ha en samarbetsvillig garderob verkar ett rimligt uppdrag för klädbudgeten vara att se till att de 20 % av plaggen jag använder 80 % av tiden är sådana jag trivs jävligt bra i. Om 80 % av min psykiska ohälsa uppstår under PMS, när jag är bakis, när jag inte har tränat eller när jag känner mig ensam för att jag inte varit tillräckligt mycket i sammanhang där jag känner tillhörighet, tycks det önskvärt att åtgärda de orsakerna eftersom det skulle höja lägstanivån för mitt välmående avsevärt. Om 80 % av min framtida världsförbättring kommer att bero på att jag lyckas sprida bra idéer till många människor, finns det goda skäl att idag ägna lite mer av min produktiva tid åt att öva på att skriva, och lite mindre tid åt skoluppgifterna som varken ger värdefull kunskap eller många poäng.


Det viktiga är inte siffrorna 80/20. Det kan vara 70/30, 95/5, 62,5/37,5 osv osv. Det viktiga är insikten om att en stor del av effekten, positiv som negativ, i många fall kommer från en liten del av orsakerna. Genom att fokusera på resultatets största förklaringsvariabler kan man bättre närma sig det man vill uppnå, oavsett om det är en samarbetsvillig garderob, ett härligt liv eller att förbättra världen så mycket som möjligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *